top of page

16 yıldır Türkiye'nin
Hijyen Belgelendirme
Merkezi

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Eğitimi İçeriği

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon, sağlık ve hijyen sektöründe çalışanlar için hayati öneme sahip uygulamalardır. Hastaneler, laboratuvarlar, gıda üretim tesisleri ve endüstriyel sterilizasyon gerektiren alanlarda çalışan profesyonellerin, uluslararası standartlara uygun eğitim alarak bilinçlenmesi gerekir. Hijyen.org.tr Online Hijyen Belgelendirme platformumuz, sterilizasyon ve dezenfeksiyon eğitimi sertifikası almak isteyenler için güvenilir, hızlı ve e-Devlet onaylı bir eğitim sunmaktadır.



Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Eğitimi İçeriği
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Eğitimi İçeriği

1. Giriş ve Temel Kavramlar

Sterilizasyon ve dezenfeksiyonun tanımı

Dezenfeksiyon ve sterilizasyonun tarihçesi

Sağlık sektöründe sterilizasyonun önemi

Enfeksiyon kontrolü ve hastane enfeksiyonları ile ilişkisi

E.H. Spaulding sınıflandırması (Kritik, Yarı Kritik ve Kritik Olmayan malzemeler)


2. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Kontrolü

Mikroorganizmalar (bakteri, virüs, mantar, prionlar)

Mikrobiyal direnç mekanizmaları

Enfeksiyon bulaş yolları ve korunma önlemleri

Sağlık çalışanları için el hijyeninin önemi


3. Sterilizasyon Yöntemleri

A. Fiziksel Sterilizasyon Yöntemleri

Buhar sterilizasyonu (Otoklav)

• Avantajları ve dezavantajları

• Buhar sterilizasyonunda biyolojik indikatör kullanımı

Kuru ısı sterilizasyonu (Etüv)

Filtrasyon ile sterilizasyon

Radyasyon ile sterilizasyon (Gama ışınları, UV ışınları)


B. Kimyasal Sterilizasyon Yöntemleri

Glutaraldehit (%2.0 ve üzeri konsantrasyonlar)

Ortho-phthalaldehyde (OPA, %0.55 konsantrasyon)

Hidrojen Peroksit (%7.5 ve üzeri)

Perasetik Asit (%0.2 ve üzeri)

Etilen Oksit (ETO) ile sterilizasyon

• Avantajları ve dezavantajları

• Çevresel etkileri ve sağlık riskleri

Yeni nesil düşük ısı sterilizasyon teknolojileri

• Hidrojen Peroksit Gaz Plazma

• Ozon gazı ile sterilizasyon



4. Dezenfeksiyon Yöntemleri

A. Dezenfeksiyon Seviyeleri

Yüksek düzey dezenfeksiyon (HLD - High-Level Disinfection)

Orta düzey dezenfeksiyon

Düşük düzey dezenfeksiyon


B. Kimyasal Dezenfektanlar ve Kullanım Alanları

Alkol bazlı dezenfektanlar (%70-90 etil/isopropil alkol)

Klor bileşikleri (Hipoklorit, klor dioksit, ppm seviyeleri)

Fenol ve türevleri

Kuaterner amonyum bileşikleri (QACs)

Biguanid ve perasetik asit bazlı dezenfektanlar


C. Uygulama Alanlarına Göre Dezenfeksiyon

El ve cilt dezenfeksiyonu

Yüzey dezenfeksiyonu

Tıbbi cihazların ve endoskopların dezenfeksiyonu

Hasta odaları ve hastane ortamında dezenfeksiyon uygulamaları


5. Dezenfeksiyon ve Sterilizasyonun Etkinliğini Etkileyen Faktörler

Organik ve inorganik kirlerin varlığı

Mikrobiyal kontaminasyonun düzeyi

Dezenfektanların ve sterilizanların maruz kalma süresi

Nesnelerin yüzey özellikleri

Sıcaklık ve bağıl nemin etkisi


6. Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonun Doğrulanması ve Kontrolü

Mekanik, kimyasal ve biyolojik indikatörlerin kullanımı

Sterilizasyonun geçerliliğini doğrulama yöntemleri

Biyolojik monitörler (Bacillus atrophaeus, Geobacillus stearothermophilus)

Sterilizasyon sürecinin validasyonu ve kalite kontrol süreçleri


7. Sağlık Tesislerinde ve Farklı Sektörlerde Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon Uygulamaları

Ameliyathanelerde sterilizasyon ve hijyen önlemleri

Yoğun bakım ünitelerinde sterilizasyon ve enfeksiyon kontrolü

Diyaliz üniteleri ve sterilizasyon gereklilikleri

Endoskop dezenfeksiyonu ve yeniden işleme süreçleri

Gıda sektöründe hijyen ve sterilizasyon prosedürleri

Veteriner kliniklerinde dezenfeksiyon uygulamaları



8. Pandemi Dönemlerinde Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon

COVID-19 ve diğer pandemilerde hijyen uygulamaları

Havalandırma sistemlerinde dezenfeksiyon teknikleri

Hasta izolasyonu ve karantina prosedürleri

Dezenfeksiyon protokollerinin sıkılaştırılması ve yeni tedbirler


9. Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Hataları ve Risk Yönetimi

Yanlış uygulamaların sağlık riskleri

Dezenfeksiyon hatalarının tespit edilmesi ve önlenmesi

Sterilizasyon cihazlarında sık yapılan hatalar

Risk yönetimi ve hastane enfeksiyonlarıyla mücadele


10. Uluslararası Standartlar ve Yönetmelikler

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı sterilizasyon ve dezenfeksiyon yönetmelikleri

HICPAC (CDC), WHO, ISO 13485 ve CE sertifikaları ile sterilizasyon uygulamaları

Avrupa Birliği ve ABD’de geçerli sterilizasyon ve dezenfeksiyon protokolleri


11. Sertifikasyon ve Değerlendirme

Teorik sınav ve değerlendirme süreçleri

Sınav ve değerlendirme kriterleri

Sertifika geçerlilik süresi ve yenileme gereklilikleri


Sonuç ve Katılımcılara Sağlayacağı Faydalar

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon eğitim programı ile katılımcılar:

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon süreçlerini eksiksiz öğrenecek,

Sağlık, gıda, veterinerlik ve endüstriyel hijyen alanlarında uygulama yapabilecek,

Uluslararası hijyen standartlarına ve yönetmeliklere uygun eğitim alacaklar.



bottom of page